Възможно ли е дълг на един съпруг да доведе до вземане

...
Възможно ли е дълг на един съпруг да доведе до вземане
Коментари Харесай

Дълг на единия съпруг може да доведе до отнемането на семеен имот

Възможно ли е дълг на един брачен партньор да докара до вземане на парцел, който е благосъстоятелност на цялото семейство?

Ф.Д., София

-----------------------------------

В специфична глава " Изпълнение върху движимости в съпружеска общественост " в настоящия Граждански процесуален кодекс (ГПК) изрично е планувано, че " осъществяване на взимане против един от съпрузите може да бъде ориентирано върху движимост, която е съпружеска общественост ". Законът разрешава брачният партньор недлъжник да уточни имущество на брачна половинка дебитор, върху което да се насочи осъществяването. В подобен случай осъществяването върху парцела, колата или друга движимост, които са съпружеска имуществена общественост, се стопира. 

Съдебният реализатор е задължен първо да опитва да удовлетвори кредиторите и вземането от посоченото от брачна половинка недлъжник имущество. Ако обаче след осребряване на това имущество вземането или част от него остане неудовлетворена, то тогава процедурата и осъществяването върху общата движимост продължава. Възможно е съпрузите да се съгласят осъществяването да бъде ориентирано върху избрана от самите тях движимост, която е съпружеска общественост. 

Граждански процесуален кодекс категорично указва процедура по съобщаване на брачна половинка недлъжник. Когато правосъдният реализатор откри, че движимостта, върху която се насочва осъществяване, е съпружеска общественост, той е задължен да уведоми брачна половинка недлъжник. Последният може да апелира изпълнителните дейности заради неспазване на процедурата, която му дава право да уточни друга движимост за осъществяване. Съпругът недлъжник може да оспори и вземането на същите учредения и по същия ред, както брачният партньор дебитор, както и да апелира изпълнителните дейности на същите учредения като него. Това значи, че каквото може в процедурата длъжникът брачен партньор, го може и този, който няма дълг. Нещо повече. Съпругът недлъжник може даже да взе участие и в наддаването при обществената обмен на движимостта.

Законът дефинира правила и за обмен на обща движимост. Според първото от тях след продажбата на движимостта правосъдният реализатор изплаща половината от получената сума на брачна половинка недлъжник. За останалата сума има обособени правила. Едното е, че изплащането на дължимите на взискателя и на присъединените кредитори суми става въз основа на платежни нареждания на правосъдния реализатор. Той отбелязва погасяването върху изпълнителния лист. Ако събраната по изпълнителното дело сума е незадоволителна за угаждане на всички взискатели,  то тогава правосъдният реализатор прави систематизиране. Най-напред той отделя суми за погашение на вземанията, които се употребяват с право на предпочтително задоволство - да вземем за пример трудови хонорари, вземания на страната. Остатъкът се разпределя сред другите вземания по пропорционалност. 

Отделни правила има, в случай че продадената движимост е неподвижен парцел. Тук се ползват разпоредбите за продажбата на съсобствен парцел. Когато осъществяването бъде ориентирано върху съсобствен парцел за дълг на някой от съсобствениците, парцелът се разказва напълно, само че се продава единствено идеалната част на длъжника. Законът разрешава парцелът да бъде продаден и напълно. Но това е единствено в случай че останалите съсобственици се съгласят с това документално.

Граждански процесуален кодекс разрешава и брачният партньор недлъжник да осуети продажбата на общата движимост - движима или недвижима. Това може да се случи, в случай че той внесе по сметка на правосъдния реализатор равностойността на каузи на брачна половинка дебитор от общата движимост съгласно избраната цена за продажба.

Когато брачният партньор недлъжник взе участие в наддаването, той се афишира за покупател, в случай че при съставянето на протокола съобщи, че желае да купи парцела по най-високата препоръчана цена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР